Thursday, 31 January 2013

With “PUAN” to be

Salam caria semua, dah lama aku tak update blog aku ni..ala followers pon xramai, aku pun bukan blogger famous yg orang ternanti2 nak baca entry aku ni kn? (ecece ayat cm sentap je) walau pe pun yang telah memfollow blog aku ni, terima kasih diucapkan, teruskan setia dengan membaca ye…harini entry aku bertajuk With “PUAN” to be, entry ni aku tulis setelah beberapa kali aku melihat gmbar bersama my BFF, (ase seronok n kelakar pulak bila tengok balik gambar2 kami bersama. salah sorang dri dorang akan mendirikan rumahtangga tak lama lagi.. 

kami BFF

Kami ni kenal sejak tahun 2006 yang lalu, masa tu kami baru berumur 18 tahun, budak2 lagi, kini usia persahabatan kami sudah hampir 7 tahun, ha bukan satu masa yang singkat tu, dalam tempoh tu pelbagai kenangan kami dah lalui bersama, suka, duka, pahit, masam, masin, (hamboi beriye pulak aku) kami bukan x pernh bergaduh, ade je , kadang2 xde mende pun sje cri gaduh, yela walaupun namanye BFF x kn la x pernh gadoh, klo ade yg kate x pernh gadoh usah la percaya terus, bohong je tu.. Sebelum merapu lebih panjang meh la nk tunjuk sikit gmbo kami yg terdahulu..enjoy…

 with Mila

with Syira

Bestfriends FOREVER

 Tak lama lagi kawan kami sorang ni (Syira) akan mendirikan rumahtangganya dan kemungkinan akan berhijarah jauh dirantau orang, so dengan kesempatan yang ada kami pun ambik peluang bt ‘PHOTOSHOOT’ dengan kawan baik kami ni ha.. (alalala..sedih pulak asenye) macam2 adegan yang kami lakukan siap vdio sekali.. hari ni adelah hari yang paling happy untuk kami cipta kenangan persahabatan antara kami.


















Aku bersyukur kepadamu ilahi, kerana telah mengurniakanku sahabat sejati, walau badai melanda, walau penuh sengketa ,kami tetap harungi, semoga kau memberkati hubungan kami yang terjalin kerana-Mu ini… love u all sahabat2 ku…untuk santapan terakhir....terimalah video pendek dari kami......http://www.youtube.com/watch?v=XhooaOtlkUM&feature=youtu.be







Sunday, 30 December 2012

Kawin Laki Lebih Muda? apa ada hal ??

Selamat pagi kome…ha ni Miss risna nak kongsi sikit  satu kisah…Tadi ade mmber chat ngan Miss Risna, dy tye Miss Risna beberapa soklan le kn..soklan pertama dy 'pe pndapat ko aku kawin ngn laki yg lebih muda dri aku?' so Miss Risna pun tye le balik, muda sangt ke? dy kate 'dalam 5 tahun' then Miss Risna jawab, ooo, ok..so pe masalahnye pulak? (kot2 la dy ade masalah kn) then dy ckp 'xde la masalh pe, cume umur jela, nnti orng dok ngata aku kawin ngn laki yg lebih muda la, xsedar diri la, bla bla bla' ..Okey then Miss Risna pun tye dy balik la kan, spe yg ckp cm tu? Dy pun jawab la ‘causin, adik beradik, kengkawan, dan lain-lain la’ mendengar cerita dy ni Miss Risna pun cm nek angin sikit kn.. sbb tdi baru je pos status “manusia ni lebih ambik peduli akan kata-kata orang…….” 



So dengan ditambah beberpa soklan sikit, antaranya, cmne kenal ngn laki tu, cmne ngan laki tu, then sayang ke tidak?, boleh ke bahagia ngn laki tu kalau kawin nnti? dan jawapan yg diberikan adelah positif, akhirnye keluar kata-kata nasihat bercmpor dengan kebengangan… tak tahu la pendapat korang kan, tp pade pndapat Miss Risna la, peduli ape orang nk kate laki ko muda dari ko ke, xsedar diri ke, dh xde lelaki tua sikit atau sebaye ke, muda sesangt nanti laki ko muda , ko pulak dh tua and whatever la sebab yang nak kawin bukan dorang tp ko, yg akan memikul tanggungjawab pun bukannye dorang tp ko, yang nk sehidup semati, sekatil, sebantal, setilam, atau se ape pun bukan dorang tp ko, so why do you have to worry about the things that can be easily.. Orang kata cinta tu xkenal usia dh, dan ramai je orang kawin ngan laki yang lebih muda dari dorang, Miss Risna tgk elok je xde pe pun.. member2 Miss Risna pun ade jugak yang kawih ngan laki yg usianya jauh lebih muda, pe la yang nk diherankan sangt, tok sah peduli la pe ornag nak kata ni, mulut orang ni bukan boleh tutup cm mulut tempayan ye dak? Yg Miss Risna bengangnye ni la manusia cm Miss Risna cakpkan diatas tadi tu.. orang nk kawin ngn laki lebih muda pun nk komen.. ni kire dh parah la ni.. kepada yang kat lua sana tu yang mmbaca entry Miss Risna ni pikirlah.. Klau ase pilihan kita tu bagus dah, dh okey dah, yg pnting boleh mmbimbing, taat pada agama, xkisah la dy lebih tua ke, lebih muda ke, sebaya ke, go on je.. tok sah ambik kisah sangt ngn tanggapan orang, yg nk kawinnye spe? Pk la..ha yg lain tu pulak x yah la sibuk2 mmpertikaikan jodoh orang tu ngan spe, ingt semua tu dh jodoh yg telah ditentukan..mungkin tu jodoh dy.. kome yg xkawin lagi tu, carik jela jodoh baik2, yang dh kawin pulak jaga je la rumah tangga tu elok2..dok komen2 orang ni kawin ngan spe, kawin dengan orang tua ke , muda ke, peduli apa, doakan dorang kekal dan bahagia sudah.. sekian…

Friday, 21 December 2012

Cinta Itu Milikku (KomenKu)

Salam satu Malaysia semua Miss Risna ucapkan..sebenarnye tujuan Miss Risna   menulis ni sebabnye Miss Risna nak meluahkanla rase ketidakpuasan hati Miss Risna ni pada cerita slot  AKASIA yg baru je tamat bertajuk CINTA ITU MILIKKU.. okeylah Miss Risna mengaku Miss Risna idak le mengikuti cerita ni dari mula, cumanye tiga minggu terakhir Miss Risna ikuti smpai la dh tamat cerita ni, walaubagaimanapun adik Miss Risna yg mengikuti cerita ini dari awal telah pun berceritakan pada Miss Risna supaya Miss Risna paham akan jalan ceritanye..


 Ha spe yg tengok cerita ‘CINTA ITU MILIKKU’ ni? Ape perasaan korang bila tgk citer yg ending dy cm ( ????? ) ha pe maknanye tu? Xpaham kn? Samelah cm Miss Risna jugk. Bila dah tak puas hati mulalah banyak persoalan yang akan timbul.  Miss Risna ni x thu la kot-kot Miss Risna ni x tahu tgk citer atau salah menilai, tapi  Mmg Miss Risna ase x puas hati ngan ending citer ni. Ha korang tgk x cover photo citer ini? Ha cm ni kn cover photonye…ade lagi satu yg time bila iklan tu dy akan keluar, yg pastinye cover dia deme tiga orang ni la. 


So persoalan pertamanye yg bermain difikiran Miss Risna ni ape kne mngena cover photo ni ngan ending citernye? CINTA ITU MILIK SIAPA? Walaupun  diakhir citer tu nmpak Rania bersama Zafril tp kne langgo pulak ngan Dr Syafiq. Pe ke hey citer yg hero n heroin mati  ni. Klo nk sehati sejiwa pun tunjuklah carenye yg agak logik sikit..haish bnyk lagi nk  komen ni ! seterusnye
Sebab kedua, Okeylah klo ade tulis ( 3 bulan seterusnye ) tp pe ke sbbnye yang Dr Syafiq tu boleh keluar selepas ditagkap polis? Okeylah klo nk kate yang dh 3 bulan mestilah dy dibebaskan pas tu dy mati pulak kne langgr, cm x berbaloi la care matinye.


ke-3 … yg si Dini tu pulak mati kne tikam, ok xpela padan muka dy tp knp hanya Dr Syafiq je yg tahu Dini tu bunuh ayah Rania, bia la semua org tahu.
ke-4 … si Farah tu pe ke hey nye ngan si Dr Irfan tu, cm xde kesudahan je kisah dan pengakhiran perkahwinan mereka.
Ke-5 … Atuk ngan nenek dorang tu dh kemana? Ttbe senyap xde citer.
Ke-6 … pe maksd Dr Syafiq “CINTA ITU MILIKKU” dh kalo Rania tu pun dy langgo jugak?
Ke-7 … ha yg ni paling Miss Risna  xphm… knp last sekali si Zara tu yg cm Skizo?? Pe motif disebalik ending dy. Adekah Zara terlibat dengan semua benda yg terjadi ni?


Ha tu yg paling x pahm tu? Miss Risna  ase x berbaloi kot klo mengikuti citer ni tp ending dy cm hampeh je.. ni cuma pendapat Miss Risna la.. x tahu la klo korang tgk cmne pulak kan…sekian…

Monday, 17 December 2012

Sahabatku DuniaKu

Hello ebrebadi... morning olls
today i would like to present..ewah-ewah ingat nk buat spech kat depan ke?
hurmm dipagi yg hening dan indah ini Miss Risna akan menceritakan tentang kisah disebalik perkataan SAHABAT..
Ha korang ade sahabat x?? pastinya semua orang mmpunyai sahabat baikkan? barang siapa yang tidak mempunyai sahabat maka dy adalah dikalangan orang yg tidak beruntung la.. Disini miss risna nk ceritakan kat korang semua tntang dunia PERSAHABATAN Miss Risna.. OMG sweetnye...
kami kenal pada tahun 2006 masa tu kat sebuah Kolej Islam Perak atau lebih dikenali ngan nama KISDAR. pertemuan kami bukan pada masa yang sama. mula-mula saya berkenalan dengan insan yang bernama Shafhan Jamila. ha mari Miss Risna kenalkan sapekah insan itu.


Shafhan Jamila ni dok kat depan bilik Miss Risna, kami pade mulanye asyik gadoh je pun..ntahla sebb ape x pasti pulak, dh lupe.. selang beberapa minggu insan yang bernama Nur Basyirah pun masuk Kolej kami. Dy lambt daftar sebab pe ke hey nye idak le Miss Risna ingt dh.  2 orang insan itu tadi rupanya satu sekolah menengah dulu. hehehe pe pase citer bab deme ni.. ha ni la insan kedua yang bernama Nur Basyirah tu.


Nak dijadikan cerita, bnyak perkara pahit manis telah kami lalui bersama, dismping itu bukan kami ni kawan ber3 je, kami ghamai kawan lagi.. kami ni boleh kate geng yg paling sempoi jugak la kat Kolej dulu..selama Miss Risna mmpunyai kawan la kan, Miss Risna ni ade je kawan baik dari tadika ke sekolah rendah, dari sekolah agama ke sekolah menengah smpai le masuk kolej, ghamai bespren miss risna ni tapi dua insan itula sahabat yang paling sejati dan paling baik pernah Miss Risna miliki..sehinggakan kami pindah kolej lain dan belajar dalam jurusan yang berbeza namun persahabatn kami masih kekal sehingga kini, Selain itu jugak kami mempunyai persamaan dimana kami suka bnyak perkara yang sama salah satunye ialah warna.. ha klo nak tahu kami ber3 suka warna PINK. Kami dulu banyak habiskan masa bersama.

Nak tahu kenapa Miss Risna ckp dalam bebanyak kawan baik Miss Risna mereka adalah dikalangan yang terbaik? Kerana selama Miss Risna kawan dengan mana-mana orang, xde kawan lain yang perasana habit Miss Risna ni ape, cara miss risna ni cmne, dan semua benda yang Miss Risna sendiri tidak perasan mereka yang perasan, ha tu membuktikan mereka erlet dengan Miss Risna, mereka ni ade bila miss risna perluakn semangat, sokongan dan mereka selalu tolong Miss Risna dalam kesusahan even tidak dapat menolong mereka adalah teman baik yang paling setia dalam mendengar.  


Ha jangan ingat Miss Risna xpenah bergadoh pulak dengan dorang. Bila kami bergadoh salah seorang akan menjadi orang tengah untuk memulihkan keadaan dan jika kami gadoh serentak, ukhuwah yang terjalin dengan tulus ini dengan sndiri berkata pada diri ‘AKU PERLUKAN KAU SAHABATKU’  dan dengan sndirinya kami berbaik semula. Miss Risna amat sayangkan sahabat-sahabat Miss Risna ni.. Miss Risna amat bersyukur dikurniakan sabahat baik seperti mereka dan Miss Risna harapkan persahabatan antara kami ber3 kekal selamanye sehingga kesyurga..

     

Monday, 3 December 2012

Story-story-story



Hai salam ceria semua pembaca blog miss Risna.. today nk share sikit satu story yg miss Risna ambik dari  page ( rahsia kecantikan wanita ) ha ilham ni dari sorg lelaki tau! ape yg menariknye?? ha cuba baca dulu ye....

Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran giler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

waaa... mana isteri ku..??

Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

fuuu.. lega..

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.“Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya kadang-kadang merungut kepenatan..

 lelaki tu pun berfikir...

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…

hahaha... takde yg nak marah ku...

Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa...

 Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri…
So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup ?

ingat balik.

.And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU.. HARGAI MEREKA!!!!!

“ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”

Thursday, 29 November 2012

Projek Baru

Hello, hello, hello..testing2 1,2,3
Oops lupa pulak... Assalamualaikum warga blog yg membaca.. miss Risna here...
ehem2... accually miss risna nk share sikit la tntang projek baru yg sedang miss risna jalankan ni..
first of all miss risna dh lama dh belajaq bt bantal tp yela.. malas..tmbah xde mesin jahit pulak tu... xkan la  nk jahit bantal pakai tangan pulak kn.. bila nk siap... lambt dan amat melecehkan, ade sesiapa ke penh jahit bantal pakai tangan...mmg tabik spring la kn... ok2..melarut plak miss risna  ni. nk cakap ni sebenarnye miss risna ade bt PROJEK BARU iaitu bt bantal yg bertemakan GAZA.. yela kn bila kita tgk sekrg ni saudara islam kita kat palestin, syiria dan negara islam yg lain dalam kesusahan, syahid, berjuang , xkan kita nk diam je kn.. berdoalah untuk mereka...tu dh kira kita menolong mereka..snjata org mukmin kn doa..selain tu kita tolong la pe yang kita mmpu.. so that why la knp PROJEK BARU miss risna ni ade kene mngena kn.. first kita beli la..bantal yg melambngkan GAZA.. harga Rm15 je..mahal x?? x kn?? dok beli tpup bagai tu lagi mahal kn...ni rm15 je.. rm10 akan miss risna masukkn ke tabung aman palestin untuk setiap bantal yang dijual.. so anda yg mmbeli tidak juga merasakan sia2..selain dari dapat pahala, dapat bantal pulak.. boleh dihias dibilik, dalam kereta, diatas meja ke or kat mne2 jela asal ia kelihatan  cantik dan sesuai.

bantal save gaza depan dan belakang bantal 

Ha macammane dengan yang miss risna bt ni?? ok x?? nampak ok x?? bantal ni kire bantal craf la..yg di reka oleh "Risna Simple Craf" ha spe tu? sure la miss risna kn..dh nama pun sme.. klo ade yg nk request nama pun boley jugak.. tp caj lebih sikit la ..mcam yg mmber miss risna oder ni.





custumer request

Ha ok x?? ala....ckp jela cntik, creatif, ,miss risna dh tw dah yg korang semua akan ckp bnda yg sme cm mmber2 yg ckp sblm ni.... alahhhhh... besa jela..x kembang pun..heheheh... so sesiapa yg agak berminat boleh la oder ngan miss risna ok.. okey agak penat menaip.. so miss risna nk caw dulu la... bertemu lagi.... remember... miss risna here..... tata titi tutu…




Some About Me

Ehem-ehem.. salam sejahtera semua.. bertemu kembali..cewah yoyo o je kn miss risna ni.

Ni nk kenalkan diri miss risna yg serba seadanya? Ha? Serba seadanya? Cmne pulak tu? Pe2 jela.. pastinya cerita miss risna ni x cm cerita korang. Penuh komplikated la senang citer. Nk mula dari mana yeh? Okey dari nama dulu la..ha kalo Nama asal Jamila Husna la. Nama pendek Jamna (gabungan Jamila dan Husna) kalo Nama komisyel: Risna ( gabungan nama ehem-ehem dengan Husna la) Tarikh lahir miss risna ni dalam identity card ialah pade 12 Mei (tahun tu rahsia sbb miss risna ni muda lagi) Asal miss risna ni dari peghak le mne lagi. Tu yg tuleh ni pun ghupe org peghak jugek ye dak? Klo ikut bilangan adik beradik dalam Keluarga ni miss risna merupakan anak tunggal tp....... ha tapi tu ade tw… tapi ade adik 4 orang… cmne tu? Pk la sndiri. Daghi sudut Pendidikan pulak miss risna ni sekolah le.. bukan le x sekolah, sekolah tadika penah, sekolah rendah penah, sekolah agama penah, sekolah menengah pun penah, masuk kolej lagi.. aik jangan pk penah tu masuk kejp je yeh.. semua pendidikan tu miss risna tamat belajo ye dan baru-baru ni miss risna grade dari salah satu kolej swasta dalam bidang Psikologi. Diploma je pun.. kire ok la tu kn? Ui panjangnye pengenalan diri.. ni baru basic je ni.. ade lagi… tp sebelum tu jom intai2 pic-pic miss risna..



ni masa miss risna umur 5 tahun dengan adik kedua

ni la adik-adik miss risna

 ha kire gmbo mase blajo kat kolej dulu la ni

ha ni kire gmbo habis belajo dh le ni

ok, ok dh byk gmbo dh tayang..cukup, cukup len kali nengok lagi yeh~ ape lagi nak tahu pasal miss risna ni? okeyla.. nk citer la sikit pasal warne yg miss risna gemo, ha miss risna ni suka beno warna pink, oren, ungu, byk lagi la warna yg miss risna suka tp paling suka PINK la. Hobi miss makan, kalau pasal mkan ni miss risna x kire la, mkn pe je yg sedap dimakan. cumenye miss risna ni x boleh makan jika makann tu mengandungi, halia yg berketui2 (x hanco), daun bawang, kayu manis, bunga cengkih, dan seangkatan dengannye la.. ha pas tu hobi miss risna pe lagi klo x tido (eee...x senonoh kan?) jalan2, termenung, makan angin la bagai.. cita-cita miss risna ni pn bnyak jugak antaranya miss risna nk jadi wartawan , penceramah bebas, pakar motivasi, ahli psikologi, cikgu pun boleh la tp choice yg terakir la tu.

ni kire pic terbaru miss risna 





kalo korang nk tahu sebenarnye miss risna ni suke bergambo jugak le.. tp bukan bajet cun ok.cz miss risna ni sedo diri.. kuang,kuang,kuang.. okeyla setakat sini saja pengenalan tntang miss risna.. jumpa lagi.. tata titi tutu